Stormingen av Kongressen

6.januar 2021 angrep demonstranter kongressen og politiet da Joe Biden skulle innsettes som president i USA. Hvilken rolle spilte sosiale medier under dette angrepet?


Trump oppfordret sine følgere på Twitter til å møte opp på Kongressen, hvor flere hundre Trump-tilhengere gikk i protest. Fire mennesker mistet livet, inkludert en politimann, og det ble funnet to rørbomber inne i bygget (nrk). Selv om Trump ikke sa direkte at Kongressen skulle stormes, oppfordret han til dette gjennom en rekke innlegg han postet på sin Twitter-konto:

 • På julaften delte han en åtte minutter lang video der det advares om hvordan kommunister jobber for å overta kontroll. «6. januar. Vi ses i DC», skriver Trump.
 • 30. desember: «Sjette januar, da ses vi i DC!»
 • Den første dagen i januar skrev presidenten at den STORE protestsamlingen vil finne sted den 6. januar. Detaljene om akkurat hvor i hovedstaden vil komme senere, var beskjeden.
 • Samme dag delte han en twittermelding der budskapet var at redningen kommer den 6. januar.
 • To dager senere delte presidenten en video der budskapet er at en demonstrasjon i Washington den 6. januar kan bli den største dagen i Washingtons historie. Klippet er spilt av mer enn 10 millioner ganger og slutter med en oppfordring om å gå ut i gatene for Trump.
 • Samme dag la han også ut en melding om at han selv kom til å være til stede på denne historiske dagen.
 • Den 5. januar: «Ser deg i DC.»
  (nrk)

  Da Trump tok i bruk en så stor plattform tok det svært kort tid før beskjedene hans nådde ut til hans mange følgere, samtidig som de spredte seg som ild i tørt gress. Trump hadde, og har, svært lojale tilhengere som tok beskjedene hans på alvor. Mange mennesker ble påvirket av dette, og situasjonen gikk ut av kontroll på grunn av stor påvirkningskraft fra Trump sin side.
  Twitter stengte Trump sin private konto, i tillegg til at tweets skrevet av Trump på den offisielle kontoen «Potus» er blitt slettet i etterkant. Parler, medieplattformen som var svært populær blant Trump sine tilhengere er også blitt blokkert av Google.

Kilder

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/vi-bare-ma-sjekke-en-gang-til-1.13686187

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *