Blokkjeder

I dette innlegget vil jeg forklare hva blokkjeder er og hvordan de fungerer. Teknologien er svært kompleks, men det blir mer og mer områder i samfunnet som tar i bruk denne teknologien.

Hva er blokkjeder? 
En blokkjede er en logg eller kjede av blokker, som består av data og informasjon bygget på blokken bak, som igjen er bygget på blokken bak den igjen. Den første blokken kalles for Genesis-blokken, hvor deler av denne vil være synlig på alle blokkene videre. Det virker litt knotete å forstå, men det enkleste er å danne seg et bilde av hvordan det kan se ut. Blokkene inneholder også en unik tallrekke med samme antall siffer som i følge Tek.no   kalles Hash. Disse tallene identifiserer den gitte blokken, hvor tallene regnes ut i fra den allerede lagrede dataen i blokkene. Dette fører til at blokkene henger sammen, i tillegg til at det blir vanskelig å manipulere og forfalske dataene. 

Et eksempel på blokkjeden er kryptovaluta. Dette er en virtuell valuta uavhengig av banker og regjeringer som kan benyttes som fysisk valuta (ig.no). I følge Tek.no henger kryptovaluta sammen med teknologien som kalles Blockchain, altså blokkjeder. 

Kryptovaluta er en av mange aktører som bygger på nettopp denne teknologien. De  mest kjente brukerne av blokkjeder er Bitcions, Ethereum, Ripple, EOS, Dogecoin, Litecoin, Titcoin og Monero. 

Bruksområder
Bruksområdet til blokkjeder vokser enormt mye, og det er flere ledere som ser på dette som en potensiell løsning til en mer sikker fremtid, med mer automatiserte områder. Deloitte sier i sin artikkelat blokkjeder blir brukt som smarte kontrakter og leiekontrakter av bolig. Selvkjørende koder vil implementere vilkår som er vesentlige i kontrakten, og dermed autmoatisere prosessen. Leiekontrakten vil også være digital, og betalingen vil automatisk registreres i forbindelse med overtakelse av boligen. Den smarte kontrakten vil så gi leietakeren en kode som brukes for å åpne døren til boligen, og man trenger derfor ikke et fysisk møte mellom partene, eller en melger fysisk tilstede.


I tillegg til smarte kontrakter nevner Delolitte andre bruksområder for teknologien. Sørge for at data ikke kommer på avveie, at pasienter på forskjellige sykehus også har tilgang til sin egen pasientdata, og sikre at regnskap blir gjennomført. Pasienter som er innlagt på sykehus går i de aller fleste tilfeller gjennom mange prøver og prosedyrer. Informasjonen av dette er sensitiv informasjon som kun skal være tilgjengelig mellom pasient og sykehus, og det er derfor svært viktig at pasienten faktisk har tilgang til dette, samtidig som at dokumentene ikke kommer på avveie.  

Kilder:

  • https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html
  • https://www.ig.com/no/trading-med-kryptovaluta/hva-er-kryptovaluta%E2%80%A8
  • https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-aa-vite-for-aa-skjoenne-blokkjeder-og-litt-til

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *